Wat er in een leasecontract zit inbegrepen verschilt nogal per leasevorm. We zetten het hieronder even voor je op een rijtje:

Private lease (voor wie niet zakelijk kan leasen)

Financial lease (financiering)

(Full) Operational lease (service & gebruik staan centraal)

Netto operational lease (financieren zonder inlvoed op je balans).

Essentie

Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!

Je koopt een auto en betaalt een vast bedrag van rente en aflossing per maand. Alle kosten zijn aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud moet je zelf regelen. Je houdt je zakelijke financiele buffer vrij om tegenvallers op te vangen

Je huurt een auto/busje voor een vast bedrag (rente en aflossing) per maand. Aan het eind van de leaseperiode kun je het object teruggeven, overnemen (kopen) of de huurperiode te verlengen. Je betaald een hoger maandbedrag, maar hebt geen omkijken naar onderhoud en regelwerk.

Bij Netto Operational Lease kun je zaken als verzekering, onderhoud en raparatie zelf regelen, hierdoor wordt je leasebedrag per termijn lager.

Best te vergelijken met?

Autohuur

Hypotheek

Huur

Kruising van (Full) operational lease én financial lease

Op wie zijn naam staat de auto?

De leasemaatschappij

Op dat van jouw bedrijf

De leasemaatschappij

De leasemaatschappij

Wat is inbegrepen in de prijs?

-

-

-

-

Wegenbelasting

Ja

Nee

Ja

Nee

Verzekering

Ja

Nee

Ja

Nee

Onderhoud

Ja

Nee

Ja

Nee

Reparaties

Ja

Nee

Ja

Nee

Eigen risico

Ja

Via je verzekeraar

Ja

Via je verzekeraar

Brandstof

Nee

Nee

Nee

Nee

Boetes

Nee

Nee

Nee

Nee

1. In een private lease contract zitten standaard de volgende zaken wél inbegrepen:

  • Verzekering
  • Wegenbelasting
  • Onderhoud (bijvoorbeeld banden) en reparaties
  • BTW
  • Een afgesproken aantal kilometers per jaar (bijvoorbeeld 10.000 km p/j).

Benzine en boetes zijn echter niet inbegrepen in de leaseprijs. Net als een stukje eigen risico wanneer je zelf schade veroorzaakt. Wanneer je buiten je kilometerbundel raakt kan er een naheffing volgen van bijvoorbeeld 6 cent per kilometer. Sommige leasemaatschappijen geven ook een bedrag per minder gereden km terug. Lees de kleine letters van je contract hier goed op na. De auto biljft gedurende de looptijd op naam van de leasemaatschappij staan, en je levert hem aan het eind van de contractperiode weer in. Het risico van afschrijving ligt derhalve bij de leasemaatschappij.

2. In een financial lease contract zit maar weinig inbegrepen. Het is eigenlijk puur een zakelijke vorm van financiering. Wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparaties zijn allemaal nog apart voor jouw rekening. En moet je dus ook zelf nog allemaal regelen. Financial lease lijkt in die zin op een zakelijke lening of hypotheek. Er is overigens geen beperking op het aantal kilometers dat je per jaar maakt. Hier komt dus ook geen naheffing voor, en de auto staat direct op jouw naam en komt daarmee op jouw zakelijke balans terecht. Daarmee komt het risico van waarde afschrijving, bijvoobeeld doordat je heel veel kilometers rijdt of schade rijdt ook direct voor jouw rekening. Die afschrijving kan de komende jaren wel eens in een stroomversnelling komen voor benzine en diesel auto's, dit onder druk van de CO2 klimaat doelen van Parijs.
Belangrijk: naast de maandelijkse termijnen is er vaak nog een slot termijn. Zorg dat je die weet voordat je een financial lease contract overneemt!

3. In een (full) operational lease contract zit wél veel inbegrepen. Het is misschien nog het beste te vergelijken met wanneer je een auto huurt. De volgende zaken zijn allemaal wél inbegrepen in de leaseprijs:

  • Verzekering
  • Wegenbelasting
  • Onderhoud (bijvoorbeeld banden) en reparaties
  • BTW

Bij (full) operational lease contract heb je overigens wel een afspraak over het aantal kilometers dat je mag rijden per jaar zonder hiervoor een naheffing te krijgen. Maar de auto blijft op naam staan van de leasemaatschappij. Er is in principe geen slot termijn aan het einde van het leasecontract omdat je de auto dan weer inlevert. Het voordeel hiervan is dat het risico van afschrijving van de auto bij de leasemaatschappij ligt. Gezien de overgang naar elektrisch rijden (CO2 doelen van Parijs) is dat fijn. Als de lease auto je heel erg goed bevalt kun je hem vaak wel overkopen, of de leaseperiode verlengen maar dit moet je dan wel tijdig aanvragen bij de leasemaatschappij.
Full operational lease is in de regel wat duurder dan financial lease, maar dat is de prijs van de ontzorging die je ervoor krijgt. En de auto komt niet als vreemd vermogen op je zakelijke balans te staan.

4. In een netto operational lease contract zit - anders dan de naam misschien doet vermoeden - ook haast niets inbegrepen. De reden dat het op huur lijkt, is omdat de auto op naam blijft staan van de leasemaatschappij (en dus niet als vreemd vermogen op je zakelijke balans komt) én de leasemaatschappij dus het risico van afschriving draagt. Maar zaken als verzekering, wegenbelasting, reparatie en onderhoud moet je wel zelf nog allemaal regelen. Die maandelijkse en incidentele kosten komen dus nog bovenop de leaseprijs.