Ondernemers met bestelbusjes opgelet! Vanaf 1 januari 2025 zouden verschillende milieuzones in Nederland in moeten gaan. Deze zones zijn bedoeld om vervuilende voertuigen, zoals oude bestelbusjes en vrachtwagens, uit de binnensteden te weren. De zones zaten er al jaren aan te komen dus het plan leek duidelijk, zie ook de info op de site doehetzero.nl maar nu blijkt er toch vanuit Den Haag wat ruis op de lijn te zijn. Sommige gemeenten staan op het punt om hun eigen koers te varen en de zones wel per 1 januari in te voeren. Wat betekent dit voor jou als bestuurder of ondernemer?

Wat zijn milieuzones precies?

Voor wie het nog niet helemaal scherp heeft: milieuzones zijn gebieden waar bepaalde voertuigen niet meer welkom zijn. Dit zijn vaak oude dieselvoertuigen die veel uitstoot produceren. In Nederland hebben we al wat ervaring met milieuzones, maar vanaf 2025 zou dit voor veel meer steden gaan gelden. Het idee is simpel: schonere lucht in drukke stadscentra en een stap vooruit in de strijd tegen klimaatverandering.

14 gemeenten houden voet bij stuk

Uit het laatste nieuws blijkt dat 14 gemeenten zich hard maken voor het handhaven van deze milieuzones. Ze willen vervuilende busjes en vrachtwagens vanaf 2025 toch blijven weren. Dit ondanks bezwaren van de Tweede Kamer, waar een deel van de politici een uitstel van de maatregel had voorgesteld. De gemeenten denken daar anders over: schone lucht is prioriteit nummer één en een jaar wachten zou onnodige schade aanrichten aan de leefomgeving.

Wat betekent dit voor jou?

Rijd je een ouder busje of vrachtwagen? Dan kan dit nieuws grote gevolgen hebben, vooral als je vaak in de binnenstad werkt of woont. Hoewel het voor sommige ondernemers een flinke aanpassing betekent, zijn er subsidies en regelingen om je te helpen overstappen naar schonere voertuigen. Toch blijft het een flinke investering en kan dit voor veel onrust zorgen, zeker als de regels per stad verschillen.

Waarom is er zoveel discussie?

De discussie draait vooral om een balans tussen milieu en economie. Aan de ene kant willen we allemaal schone lucht, maar aan de andere kant vraagt het aanpassen van je wagenpark tijd en geld. Het kabinet lijkt wat terughoudender te zijn en stelt dat ondernemers meer tijd nodig hebben om te voldoen aan de nieuwe regels. Gemeenten daarentegen voelen de urgentie van schonere lucht al jaren en willen daarom doorpakken.

Hoe nu verder?

Of de milieuzones in alle 14 gemeenten daadwerkelijk per 1 januari 2025 van kracht worden, blijft nog even spannend. Het is duidelijk dat sommige steden vastbesloten zijn om door te gaan, ongeacht de landelijke discussie. Houd de lokale regels dus goed in de gaten als je regelmatig met je voertuig in deze steden komt.

Het lijkt er in ieder geval op dat de toekomst van rijden in stedelijke gebieden schoner wordt, of het nu in 2025 of iets later is. Als je nog rijdt met een ouder voertuig, is het slim om alvast na te denken over alternatieven. Zo voorkom je dat je straks verrast wordt door boetes of het moeten omrijden. Heb je momenteel een leasecontract wat langer doorloopt dan 1 januari 2025, dan kun je je bestel bus uiteraard op onze site plaatsen in de zoektoch naar een overname kandidaat. Ook kun je kijken of er al busjes ter overname worden aangeboden die wel voldoen aan de eisen voor de milieuzones.