Het kiezen van een leasecontract kan een uitdagende taak zijn, vooral als het gaat om de looptijd. Korte looptijd leasecontracten (short lease) worden steeds populairder onder consumenten en bedrijven. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van deze kortlopende leaseovereenkomsten? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over korte looptijd leasecontracten.

Wat is een kortlopende leaseovereenkomst?

Een kortlopende leaseovereenkomst, ook wel bekend als een short lease contract, is een leaseovereenkomst met een looptijd van meestal 1 tot 24 maanden. Dit in tegenstelling tot traditionele leasecontracten die vaak een looptijd van 3 tot 5 jaar hebben.

Voordelen van leasecontracten met een korte looptijd

  1. Flexibiliteit: Een van de grootste voordelen van een kortlopend leasecontract is de flexibiliteit. Je zit niet jarenlang vast aan een contract en kunt gemakkelijk overstappen naar een ander voertuig of een ander type lease wanneer je behoeften veranderen.
  2. Geen lange verplichtingen: Voor bedrijven kan het handig zijn om korte termijn leasecontracten te gebruiken voor tijdelijke projecten of werknemers. Dit voorkomt dat zij vastzitten aan langetermijnverplichtingen.
  3. Snel vernieuwen van voertuigen: Met een kortlopend leasecontract kun je regelmatig profiteren van de nieuwste modellen en technologiën. Dit is ideaal voor mensen die graag in de nieuwste auto's rijden zonder de kosten van aanschaf.
  4. Lagere onderhoudskosten: Omdat de voertuigen over het algemeen nieuw zijn, zijn de onderhoudskosten vaak lager. Bovendien zijn veel leasecontracten inclusief onderhoud, wat een extra voordeel is.

Nadelen van kort lopende leasecontracten

  1. Hogere maandelijkse kosten: Een kortlopende lease kan hogere maandelijkse betalingen hebben in vergelijking met langlopende leasecontracten. Dit komt omdat de kosten over een kortere periode worden verspreid.
  2. Beperkt aanbod: Niet alle leasemaatschappijen bieden korte looptijd leasecontracten aan, wat kan betekenen dat je minder keuze hebt in voertuigen of voorwaarden.
  3. Minder onderhandelingsruimte: Bij kortlopende leasecontracten is er vaak minder ruimte voor onderhandeling over de prijs. Leasemaatschappijen hebben minder ruimte om kortingen te geven omdat de looptijd korter is.

Wanneer kies je voor een kortlopende short lease?

Korte looptijd leasecontracten zijn ideaal voor mensen die behoefte hebben aan flexibiliteit, zoals zzp'ers, bedrijven met tijdelijke projecten, of mensen die graag regelmatig van auto wisselen. Ook voor degenen die een auto nodig hebben voor een korte periode, zoals expats of werknemers met een tijdelijk contract, kan een kortlopende lease de perfecte oplossing zijn.

Conclusie

Kortlopende leasecontracten bieden een scala aan voordelen, waaronder flexibiliteit, geen lange verplichtingen, en de mogelijkheid om regelmatig in een nieuw voertuig te rijden. Echter, het is belangrijk om de hogere maandelijkse kosten en beperkte beschikbaarheid in overweging te nemen. Of een kortlopend leasecontract de juiste keuze is, hangt af van je persoonlijke of zakelijke behoeften en voorkeuren.

Kort lopende contracten op Leaseovernemen.nl

Op onze site vindt je niet alleen aanbod van kort lopende contracten vanuit de traditionele short lease hoek. Maar ook andere leasevorm contracten die ter overname worden aangeboden. Het kan dan zowel gaan om zakelijke lease occasions zoals operational lease en financial lease. Maar ook om private lease occasions. Voordeel is dat ze ook snel beschikbaar zijn, een kortere looptijd kennen (er is immers al een paar jaar van de looptijd om) en veelal een lager maandtarief kennen dan wanneer je nu een nieuw contract afsluit.