Voor ondernemers / zpp-ers op zoek naar een leaseauto
De verschillende leasevormen hebben elk hun voor- en nadelen. Het is handig dat je deze kent voordat je een keuze neemt m.b.t. een leasevorm. In dit artikel bekijken we de belangrijkste kenmerken die je wilt weten over zowel operational lease, financial lease, short lease als private lease. Aan het eind van dit artikel zou je een beter idee moeten hebben over welke leasevorm voor jou het meest geschikt is.
Operational lease
Operational lease is een zakelijke vorm van autoleasing. Operational lease lijkt sterk op het huren van een auto, maar dan voor een vooraf vastgesteld aantal jaren. Deze leasevorm is geschikt voor bedrijven en zakenmensen die geen behoefte hebben aan volledige eigendomsrechten én bovendien zoveel mogelijk ontzorgd willen worden. Bij operationele lease betaalt de lessee (jij of je werkgever) een vast maandelijks bedrag dat alle aspecten van het rijden met de auto dekt. Denk aan wegenbelasting, verzekering en onderhoudskosten. Die hoef je niet nog eens allemaal zelf te regelen. Vaak kan er ook gebruik gemaakt worden van vervangende vervoer bij onderhoud of schade. Bovendien is het zeer aantrekkelijk omdat er geen voorafgaande kosten zijn. Je betaalt dus voor het gebruik en houd je werkkapitaal liquide. Belangrijk: aan het einde van de contractperiode lever je de auto weer in, deze blijft bij operational lease dus in principe altijd eigendom van de leasemaatschappij.
Het grootste voordeel van operationele leasing is dat het flexibiliteit biedt in vergelijking met andere vormen van autoleasing - als jouw omstandigheden tijdens je contractperiode veranderen, kun je jouw overeenkomst vaak zonder boete verlengen of beëindigen (hoewel dit afhangt van het individuele contract). Bovendien kun je jouw voertuig upgraden of downgraden zonder grote verstoringen dankzij de 'tussentijdse aanpassingsclausules' die in veel contracten zijn opgenomen.
Hoewel operational lease veel flexibiliteit biedt, heeft het ook een aantal nadelen - namelijk dat je geen eigenaar bent van het voertuig, en als er tijdens jouw contractperiode iets misgaat, kun je aansprakelijk zijn voor eventuele reparatie- of onderhoudskosten in de vorm van het eigen risico (afhankelijk van jouw individuele overeenkomst). Bovendien, omdat je geen eigenaar bent van de auto, is het mogelijk dat wijzigingen tijdens de contractperiode, zoals het toevoegen van accessoires, niet zijn toegestaan door de leasemaatschappij (opnieuw afhankelijk van de voorwaarden).
Financial lease
Financial lease lijkt het meest op een zakelijke lening, met de auto als onderpand. Deze eveneens zakelijke leasevorm is vergelijkbaar met operational lease in die zin dat het gaat om vaste maandelijkse betalingen. Maar in tegenstelling tot operational lease omvatten deze betalingen echter wel een element van eigendomskosten waardoor klanten gedurende hun looptijd vermogen kunnen opbouwen tot ze uiteindelijk hun voertuig volledig in eigendom hebben aan het einde van hun contractperiode. Maar onderhoud, verzekeringen en wegenbelasting zijn bijvoorbeeld - in tegenstelling tot operational lease - weer niet inbegrepen. En moet je ook allemaal zelf nog regelen. Je wordt dus minder ontzorgd als bij operational lease.
Een ander nadeel van financial lease is dat klanten meestal een eerste betaling moeten doen om hun overeenkomst rond te krijgen. Deze eerste betaling is vaak vrij hoog, en gaat dus ten koste van je beschikbare werkkapitaal. Hierdoor kan het ook gebeuren dat leaseklanten na verloop van tijd een negatief eigen vermogen opbouwen. Lees: ze zijn meer geld verschuldigd aan de leasemaatschappij dan hun auto nog waard is na afloop van de overeenkomst. Daar staat dan wel tegenover dat de auto volledig in hun bezit is na afloop van het contract en deze daarna vaak nog jaren kan worden gebruikt of verkocht danwel ingeruild.
Short lease
Short lease is een zakelijke vorm van autolease die het meest lijkt op het huren van een auto. Het is ideaal wanneer je snel en voor een korte tijd een auto of een 'extra' auto nodig hebt. In tegenstelling met operational lease is de huurperiode veel flexibeler en korter van duur. Vaak gaat het om enkele maanden, of om contracten met een opzegtermijn van 1 maand tot zelfs 1 dag. Deze leasevorm is geschikt voor bedrijven en zakenmensen die sterk behoefte hebben aan flexibiliteit. En die hun wagenpark snel willen kunnen op- en afschalen. Deze flexibiliteit is natuurlijk fijn, maar komt ook met een iets hoger prijskaartje. Waar tegenover staat dat de duur van de financiele verplichting die je aangaat korter wordt.
Private lease
Private lease is natuurlijk primair gericht op particulieren, maar soms ook voor ZZP-ers en eenmanszaken interessant. Bijvoorbeeld omdat je dan geen rittenadministratie hoeft bij te houden. Private lease is ook goed vergelijkbaar met autohuur. Je betaalt namelijk gedurende een vooraf vastgestelde periode voor het gebruik van een auto. De leaseperiode is meestal 36, 48 of 60 maanden. De auto komt bij private lease niet in jouw bezit, en deze lever je aan het eind van de afgesproken leaseperiode dus weer in. Het tussentijdse onderhoud en eventuele reparatiekosten zijn voor de leasemaatschappij.
Ook bij private lease betaal je maandelijkse een vast bedrag dat alle aspecten van het gebruik/onderhoud van een auto dekt (excl. benzine). Maar in tegenstelling tot financial en operational lease is er meestal geen optie voor tussentijdse aanpassing/upgrade/downgrade beschikbaar. Dus zorg ervoor dat je een auto en termijn kiest dat geschikt is voor jouw behoeften voordat je tekent! Aangezien private leases meestal alleen betrekking hebben op auto's die uitsluitend voor persoonlijk gebruik worden gebruikt, komen zakelijke kilometers in het algemeen niet in aanmerking voor belastingvermindering, maar je betaalt ook geen bijtelling over zakelijke kilometers. En hoeft dus geen rittenadministratie bij te houden.
Kortom, alle leasevormen bieden hun eigen voordelen, maar de juiste afweging hiervan hangt af van individuele omstandigheden; wie maximale flexibiliteit zoekt en een eigen zaak heeft, kan operational lease overwegen, terwijl wie uiteindelijk volledige eigendomsrechten wil, kan kiezen voor financial lease. Wie geen eigen zaak heeft kiesst voor private lease. Wat je ook kiest: lees de contractvoorwaarden altijd goed door voordat je iets ondertekent! En zoek daarbij ook uit hoe je er in geval van tegenslag weer vanaf kunt komen. En wat voor kosten hieraan zijn verbonden. Schakel, indien gewenst, een financieel adviseur in die jou bijstaat.
Disclaimer:
De op of via deze internetsite aangeboden informatie is alleen bedoeld voor algemene doeleinden en behelst geen advies. Beslissingen die je neemt op basis van deze informatie zijn geheel voor jouw eigen rekening en risico.
Heb je hulp nodig bij het maken van keuzes omtrend financiering en lease? Raadpleeg dan je financieel adviseur. Dit blogbericht kan uitdrukkelijk niet als advies worden gezien, maar slechts als entertainment. LeaseOvernemen.nl is een online marktplaats op het gebied van zakelijke leasecontracten en leaseoccasions, en geen kundig financieel adviseur.