Wanneer werknemers een auto van de zaak ter beschikking krijgen, maken de meeste werkgevers gebruik van de diensten van een leasemaatschappij. Dit minimaliseert administratieve rompslomp, maar er is een nadeel: bij tussentijdse ontbinding van het leasecontract moet de werkgever vaak een afkoopsom betalen.

Wat is een afkoopsom?

De afkoopsom is meestal gerelateerd aan de resterende duur van het leasecontract. De leasemaatschappij loopt immers inkomsten mis en wil hiervoor compensatie. Laten we dit verduidelijken met een rekenvoorbeeld:

Stel dat u een leasecontract heeft afgesloten voor 48 maanden, maar u wilt de auto al na 24 maanden inleveren. Het leasetarief dat u betaalt voor de auto is bijvoorbeeld €900. In dit bedrag gaat ongeveer slechts 50% (ongeveer €450) naar de afschrijving van de leaseauto. Na 24 maanden is er op de leaseauto van €34.000 al €10.800 afgeschreven. De marktwaarde van de leaseauto is echter slechts €19.000. Het verschil van €4.200 zal doorbelast worden als het leasecontract wordt afgekocht, omdat de leaseauto vroegtijdig wordt ingeleverd.

Naast het verschil in restwaarde kan de leasemaatschappij bij het afkopen van een leasecontract ook gederfde inkomsten doorbelasten. Als in het leasecontract een fee is opgenomen van €25 per maand en €15 per maand aan administratiekosten, loopt de leasemaatschappij bij het afkopen van het leasecontract deze bedragen 24 maanden mis. De totale kosten voor het afkopen van dit ene leasecontract na 24 maanden bedragen dus €5.140.

Werkgever legt risico bij werknemer neer?

Steeds vaker is het zo  dat de werkgever het risico van een voortijdige contractbreuk volledig bij de werknemer neerlegt. Mocht hij of zij uit dienst gaan, dan gaat de auto mee, zodat de werkgever er niet mee blijft zitten. Wanneer een nieuwe werkgever het contract wil overnemen is dat geen probleem. Maar in andere gevallen kan dat wel zo zijn. Bijvoorbeeld als je in een nieuwe baan minder gaat verdienen of veel meer of minder kilometers gaat maken. Of misschien is de auto wel te klein geworden door gezinsuitbreiding.

Oplossingen voor hoge afkoopsommen

Er bestaan oplossingen voor het probleem van een hoge afkoopsom bij het beëindigen van een leasecontract. Een van de meest in het oog springende oplossingen is om uw leasecontract over te laten nemen door een derde partij. Doordat de leasemaatschappij een nieuwe leaser krijgt, zullen ze geen boete bij u in mindering brengen, en de overnemer is blij met een kortdurend leasecontract. Onze website biedt de mogelijkheid om zakelijke leasecontracten aan te bieden ter overname.

Kortom, bij het afsluiten van een leasecontract is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke afkoopsom en eventuele oplossingen om deze te minimaliseren. En onze site is er voor het geval je toch onverhoop van een contract af wil.