Financial Lease vs. Operational Lease: Wat zijn de Belangrijkste Verschillen?

Financiële Lease: Wat Moet Je Weten?

Financiële lease, ook wel kapitaallease genoemd, is een manier om een auto of machine te leasen voor een lange tijd. Hier zijn de belangrijkste punten:

 1. Eigendomsoverdracht: Aan het einde van de leaseperiode kun je de auto of machine kopen voor een vooraf bepaalde prijs. Het is een beetje zoals een lening, maar dan voor een auto of machine.
 2. Boekhouding: De auto of machine wordt op je balans gezet alsof je hem hebt gekocht. Je moet ook de leasebetalingen opnemen.
 3. Onderhoud: Jij bent verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties.
 4. Belastingvoordelen: Je kunt mogelijk belastingvoordelen krijgen voor de afschrijving en rentekosten.

Operationele Lease: Wat Is Dat?

Operationele lease is een kortetermijn- tot middellangetermijnlease. Hier zijn de belangrijkste punten:

 1. Geen Eigendomsoverdracht: Je wordt geen eigenaar van de auto of machine. Je huurt hem gewoon.
 2. Flexibiliteit: Je kunt na de leaseperiode een andere auto of machine kiezen.
 3. Onderhoud: De lessor (de eigenaar) zorgt voor het onderhoud en de reparaties.
 4. Geen Belastingvoordelen: Je kunt geen belastingvoordelen krijgen, maar het kan handig zijn als je niet langdurig aan één auto of machine wilt vastzitten.

Kortom, financiële lease is als kopen met een lening, terwijl operationele lease meer flexibiliteit biedt zonder eigendomsgedoe.

Lease en belasting

Als je een auto of ander bedrijfsmiddel least, zijn er verschillende belastingvoordelen waar je van kunt profiteren. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen:

 1. Aftrekbaarheid van Leasekosten: Wanneer je een auto least voor zakelijke doeleinden, kun je de kosten van de lease aftrekken van je belastingaangifte. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren, vooral als je een duurdere auto least.
 2. Rente- en Investeringsaftrek: Naast de aftrekbaarheid van de leasekosten kun je ook profiteren van rente- en investeringsaftrek. Dit kan je belastbare winst verlagen en je financiële situatie verbeteren. Vraag je belasting adviseur voor meer uitleg.
 3. Teruggave van BTW: Als je een auto least, kun je de btw direct terugvragen. Dit helpt je cashflow te verbeteren en je bedrijfskosten te verlagen.
 4. Minder Administratieve Rompslomp: Bij opersational lease hoef je je minder zorgen te maken over administratieve taken zoals onderhoud, reparaties en restwaarde. De leasemaatschappij neemt deze verantwoordelijkheden op zich.
 5. Kosten Zijn Aftrekbaar: Naast de leasekosten zijn ook andere kosten zoals verzekeringen, onderhoud, reparaties, motorrijtuigenbelasting en brandstof aftrekbaar.