Operational lease is een populaire leasevorm, vooral in de zakelijke wereld. Maar wat gebeurt er als je je leasecontract wilt overdragen? In dit artikel leg ik uit hoe het proces van het overdragen van een operational leasecontract verloopt en waarom dit interessant kan zijn.

Wat is Operational Lease?

Laten we eerst kort stilstaan bij wat operational lease precies inhoudt. Bij operational lease huur je als bedrijf een auto voor een langere periode, meestal tussen de 1 en 5 jaar. Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In ruil daarvoor krijg je niet alleen de auto, maar ook alle bijkomende kosten zijn inbegrepen: denk aan verzekering, onderhoud, reparaties en wegenbelasting. Het is een soort langdurig huren, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto.

Overdracht van Operational Lease

Stel, je hebt een operational leasecontract en je wilt van auto wisselen voordat de looptijd is verstreken. Dit kan om verschillende redenen interessant zijn:

  1. Nieuwe auto: Je wilt graag een nieuwe auto rijden.
  2. Veranderde behoeften: Je hebt andere eisen of meer kilometers nodig dan je huidige auto biedt.
  3. Financiële voordelen: Soms kan een andere auto financieel aantrekkelijker zijn.

Het proces van overdracht gaat als volgt:

  1. Informeer de leasemaatschappij: Neem contact op met je leasemaatschappij en geef aan dat je je contract wilt overdragen. Zij zullen je informeren over de mogelijkheden en voorwaarden.
  2. Zoek een overnemer: Je moet zelf een nieuwe berijder vinden die het contract wil overnemen. Dit kan een collega, vriend of familielid zijn. De leasemaatschappij zal deze persoon screenen en goed moeten keuren. Kun je niemand vinden in je directe omgeving? Plaats je auto dan als operational lease occasion op onze site. Geïntereseerde overname kandidaten kunnen je auto dan makkelijk vinden en reageren.
  3. Contractoverdracht: Als alles in orde is, wordt het contract officieel overgedragen aan de nieuwe berijder. Dit gebeurt via de leasemaatschappij. Jij bent na de overdracht geen contractpartij meer en de nieuwe berijder neemt alle verplichtingen over middels een nieuw contract.

Voordelen van Overdracht

Waarom zou je je operational leasecontract willen overdragen? Hier zijn enkele voordelen:

  1. Flexibiliteit: Je kunt eerder overstappen naar een andere auto die beter bij je behoeften past.
  2. Geen restwaarderisico: Normaal gesproken ligt het risico van waardevermindering na de leaseperiode bij de leasemaatschappij. Bij overdracht ben jij hier niet meer verantwoordelijk voor.
  3. Snijden in kosten van je bedrijf: Vanzelfsprekend is het overdragen van een contract ook interessant als je bedrijf een of meerdere auto('s) stil heeft staan, bijvoorbeeld omdat een medewerker is vertrokken.

Kortom, het overdragen van een operational leasecontract kan een slimme zet zijn als je je mobiliteitsbehoeften of kosten wilt aanpassen. Let wel op de voorwaarden en informeer tijdig bij je leasemaatschappij. Bij voorkeur nog voordat je je auto bij ons online zet.

Disclaimer: Raadpleeg altijd de actuele voorwaarden van je leasemaatschappij.